Χειρουργική μαλακών ιστών

Home / Χειρουργική μαλακών ιστών
Χειρουργική μαλακών ιστών

Αισθητική χειρουργική περιοδοντίου

Πολλές φορές οι ασθενείς μας αντιμετωπίζουν προβλήματα υφίζησης (υποχώρησης) των ούλων. Η παρουσία υφιζήσεων των ούλων μπορεί να προκαλέσει αισθητικό πρόβλημα ή υπερευαισθησία των δοντιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υφίζηση εμποδίζει την εφαρμογή καλής υγιεινής στο σημείο, οπότε και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, έτσι ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή της στήριξης του δοντιού. Οι βλάβες αυτές αντιμετωπίζονται με μικροχειρουργικές επεμβάσεις, με τεχνικές κατάλληλες για τις ανάγκες του κάθε περιστατικού, με την τοποθέτηση μοσχεύματος το οποίο λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή (αυτομόσχευμα) ή προέρχεται από άλλο άνθρωπο (αλλομόσχευμα) ή ζώο (ξενομόσχευμα).

Ανάλογες επεμβάσεις πραγματοποιούνται και σε σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί εμφυτεύματα. Αυξάνοντας το πάχος των μαλακών ιστών γύρω από ένα εμφύτευμα, διευκολύνεται η σωστή υγιεινή της περιοχής και βελτιώνεται το αισθητικό αποτέλεσμα.

Επιμήκυνση της κλινικής μύλης των δοντιών

Πολλές φορές, σε δόντια με εκτεταμένη τερηδόνα η κάταγμα, απαιτείται η αποκάλυψη οδοντικής ουσίας, προκειμένου τα δόντια αυτά να αποκατασταθούν από τον γενικό οδοντίατρο με εμφράξεις ή στεφάνες. Στις περιπτώσεις αυτές, η χειρουργική αποκάλυψη γίνεται εύκολα, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας.

Κάποιοι ασθενείς μας αντιμετωπίζουν αισθητικό πρόβλημα όταν τα ούλα, ιδιαίτερα στην άνω πρόσθια περιοχή, καλύπτουν μέρος της κλινικής μύλης των δοντιών, έχοντας σαν αποτέλεσμα το λεγόμενο ουλικό χαμόγελο. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα δόντια φαίνονται πιο μικρά (πιο κοντά) από ότι πραγματικά είναι. Το ουλικό χαμόγελο διορθώνεται με επέμβαση επιμήκυνσης μύλης.

Εκτομή χαλινού

Χαλινός είναι η λεπτή ζώνη συνδετικού ιστού που συνδέει τη γλώσσα με το έδαφος του στόματος και τα χείλη (άνω και κάτω) με τα ούλα της μέσης γραμμής και της περιοχής των προγομφίων. Ο χαλινός μπορεί να είναι πολύ κοντός, να έχει υψηλή πρόσφυση ανάμεσα στα δόντια ή μεγάλο πάχος οπότε, στην περίπτωση της γλώσσας να προκαλεί προβλήματα στην ομιλία, στη δε περίπτωση των ούλων, να «τραβά» τα ούλα, προκαλώντας υφίζηση τους.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο χαλινός αφαιρείται με μικροεπέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία.