Ουλίτιδα

Home / Ουλίτιδα
Ουλίτιδα

Τι είναι η ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα αποτελεί μιας από της ηπιότερες νόσους των ούλων. Πρόκειται για μια φλεγμονή των ουλών η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια που πρέπει να δώ;

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της ουλίτιδας είναι τα εξέρυθρα και διογκωμένα ούλα τα οποία αιμορραγούν πολύ εύκολα και η κακοσμία του στόματος. Η ουλίτιδα σπανίως προκαλεί πόνο, ίσως κάποιο ελαφρύ τσούξιμο στα ούλα. Σε περίπτωση πόνου η αιτιολογία συνήθως είναι διαφορετική και θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για μια αξιολόγηση.

Ποιες είναι οι αιτίες, που οφείλετε η ουλίτιδα και πώς την αντιμετωπίζουμε;

Η ουλίτιδα συνήθως προκαλείται από ανεπαρκής στοματική υγιεινή. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μια αναστρέψιμη κατάσταση (αντίθετα με την περιοδοντίτιδα) και ο τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι με τακτές αποτρυγώσεις (καθαρισμούς δοντιών) και υψηλής ποιότητας στοματική υγιεινή.

Παράγοντες οι οποίοι μπορεί να συμβάλλουν στην εξέλιξη της ουλίτιδας είναι ο διαβήτης, το κάπνισμα, η γενετική προδιάθεση, η κακή διατροφή, το στρες, οι ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη, κάποια φάρμακα και διάφορα άλλα.

Θεραπεία ουλίτιδας & Τρόποι αντιμετώπισης στο οδοντιατρείο

Η θεραπεία της ουλίτιδας περιλαμβάνει ουσιαστικά 2 καθαρισμούς μέσα σε διάστημα 15 ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής ακολουθεί πίστα της οδηγίες στοματικής υγιεινής που έχει λάβει από τον οδοντίατρό του κατά τον πρώτο καθαρισμό και πιθανότητα χρησιμοποιεί και ειδικό φαρμακευτικό-αντισηπτικό στοματικό διάλυμα ή/και ειδική οδοντόκρεμα η οποία του συνταγογραφείται στο τέλος της θεραπείας.

Κατά τον δεύτερο καθαρισμό γίνεται επαναξιολόγηση της κατάστασης και ανάλογα των ευρημάτων προγραμματίζεται ο επόμενος καθαρισμός (περίπου σε 4 μήνες).

Η φαρμακευτική αγωγή με χορήγηση φαρμάκων, αντιβιοτικών ή και συμπληρωμάτων βιταμινών (με κύριο συστατικό την βιταμίνη C), πρέπει να δίνετε ΜΟΝΟ μετα από συνεννόηση με τον οδοντίατρό σας, αφού έχει καταγράψει όλο το ιατρικό ιστορικό σας και έχει συνεννοηθεί με θεράποντες ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που πιθανών σας παρακολουθούν.