Ανύψωση Ιγμορείου

Home / Ανύψωση Ιγμορείου
Ανύψωση Ιγμορείου

Τι είναι τα ιγμόρεια

Τα ιγμόρεια είναι χώροι γεμάτοι με αέρα που βρίσκονται στην πάνω γνάθο και συγκεκριμένα πάνω από τις ρίζες των πίσω δοντιών. Κάποιες φορές οι ρίζες των δοντιών αυτών εκτείνονται προς το ιγμόρειο και μετά την εξαγωγή τους παραμένει μια λεπτή νησίδα οστού κάτω από την μεμβράνη του ιγμορείου. Στις περιπτώσεις αυτές, καθώς και στις περιπτώσεις που τα δόντια έχουν εξαχθεί αρκετό καιρό πριν προχωρήσει κάποιος σε εμφυτεύματα, δεν μένει αρκετό κόκκαλο για να γίνει εύκολα και γρήγορα η τοποθέτηση των εμφυτευματων δοντιών.

Στις περιπτώσεις αυτές της εμφύτευσης, προηγείται η δημιουργία οστού μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται ανύψωση ιγμορείου, και πραγματικά δίνεται η δυνατότητα και σε αυτή την ομάδα ασθενών να τοποθετήσουν εμφυτεύματα αντί για παλαιομοδίτικες χαλαρές ολικές οδοντοστοιχίες.

Ανοιχτή Ανύψωση Ιγμορείου

Στην περίπτωση αυτή το ιγμόρειο προσεγγίζεται από το πλάι, εκεί που παλιά ήταν οι ρίζες των δοντιών σας. Μετά την τομή και την απομάκρυνση των ούλων, δημιουργείται ένα μικρό παράθυρο στο κόκκαλο και προσεγγίζεται η μεμβράνη του ιγμορείου. Με ειδικά εργαλεία και ιδιαίτερη προσοχή και λεπτομέρεια ανυψώνεται η μεμβράνη εκεί που θα έπρεπε να είναι ώστε το κόκκαλο να είναι αρκετό για να τοποθετηθούν εμφυτεύματα, και η κοιλότητα που δημιουργείται γεμίζεται με οστικό μόσχευμα σε μορφή μικρών τεμαχιδίων. Το μόσχευμα καλύπτεται με μεμβράνη η οποία σταθεροποιείται στη θέση της, και τα ούλα ράβονται πάνω από τα αναπλαστικά υλικά. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται μετά από 9-12 μήνες όταν το οστικό μόσχευμα έχει ωριμάσει και έχει γίνει αρκετά σκληρό για να τα στηρίξει. Η προσθετική πάνω από τα εμφυτεύματα τοποθετείται 4-6 μήνες μετά την τοποθέτησή τους, και αφού έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωσή τους στο κόκκαλο.

Κλειστή Ανύψωση Ιγμορείου

Υπάρχουν περιπτώσεις που το κόκκαλο στην περιοχή του ιγμορείου θα ήταν αρκετό για να τοποθετηθούν εμφυτεύματα αν ήταν 3-4 χιλιοστά ψηλότερα από το σημείο που δείχνει η ακτινογραφία. Σε αυτές τις πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις γίνεται μικρής έκτασης ανύψωση της μεμβράνης εσωτερικά χωρίς να γίνει η προηγούμενη μεγάλη πληγή από το πλάι.

Χειρουργική τεχνική: Μετά την τομή και την απομάκρυνση των ούλων από το κόκκαλο εντοπίζονται οι θέσεις τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και ανοίγονται τα φρεάτια χωρίς να τραυματιστεί η μεμβράνη. Με ειδικά εργαλεία και οστικό μόσχευμα σπρώχνεται η μεμβράνη και ανυψώνεται έως 4 χιλιοστά. Τοποθετούνται τα εμφυτεύματα και ράβονται τα ούλα γύρω τους. Η τοποθέτηση της προσθετικής γίνεται 4-6μήνες μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, όταν η επούλωση έχει πλέον ολοκληρωθεί.