Ακρορριζεκτομή

Home / Ακρορριζεκτομή
ακρορριζεκτομή, ενδοδντία, ενδοδοντική θεραπεία, ενδοδοντιστής, λιαπης, οδοντιατρείο αθήνα,

Τι είναι η ακρορριζεκτομή

Η ακρορριζεκτομή (εκτομή της άκρης της ρίζας) αποτελεί μια χειρουργική διαδικασία διάσωσης του δοντιού, όταν οι μη χειρουργικές παρεμβάσεις (ενδοδοντική θεραπεία ή επανάληψη αυτής) έχουν αποτύχει. Οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες, πλην όμως υπαρκτές.

Έχει αποδειχθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του μικροβιακού φορτίου και το πιο επικίνδυνο φωλιάζει στο ακρορρίζιο του δοντιού.

Πως γίνεται η ακρορριζεκτομή

Ο χειρουργός δημιουργεί έναν κρημνό (ανασηκώνει τα ούλα) ώστε να έχει άμεση πρόσβαση στην άκρη της μολυσμένης ρίζας και στον φλεγμονώδη ιστό που έχει δημιουργηθει (κύστη, ουλώδης ιστός κ.α.) εις βάρος του υγιούς οστίτη ιστού (κόκαλου) που φυσιολογικά περιβάλλει/στηρίζει την ρίζα.

Έπειτα κόβει/αφαιρεί το ακρορρίζιο και καθαρίζει διεξοδικά την περιοχή από όλον τον μολυσμένο/άρρωστο ιστό.

Ακολουθεί προσεκτική αφαίρεση ενός μέρους του υπάρχοντος εμφρακτικού υλικού (με υπερήχους ‘η ειδικά μικροεργαλεία) από τον ριζικό σωλήνα και αντικατάστασή του από καταλληλότερο μόνιμο εμφρακτικό υλικό που αποτρέπει την επαναποίκηση του από τα παθογόνα μικρόβια. Έτσι δημιουργούνται πρόσφορες συνθήκες επούλωσης της οστικής βλάβης και υγιούς παραμονής του δοντιού στον φραγμό.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την συρραφή του τραύματος (τοποθέτηση ραμμάτων) και μετεγχειρητικές οδηγίες.

Πλέον τα ποσοστά επιτυχίας της διαδικασίας έχουν αυξηθεί σημαντικά, αφενός μεν λόγω της βελτίωσης της, αφετέρου δε λόγω της χρήσης βιοσυμβατών και βιοενεργών υλικών (MTA, Biodentine) που αυξάνουν τον επουλωτικό δυναμικό.

Ενδοδοντική Θεραπεία- Ακρορριζεκτομή στην Συγχρονη Οδοντιατρική - Λιάπης