Ενδοδοντική Θεραπεία

Home / Ενδοδοντική Θεραπεία
ενδοδοντία, ενδοδοντιστής, επονεύρωση, λιαπης, συγχρονη οδοντιατρική

Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία

Η ενδοδοντική θεραπεία (ευρέως γνωστή ως απονεύρωση), είναι μια θεραπευτική διαδικασία που αποσκοπεί στην απομάκρυνση του μολυσμένου νεύρου (πολφός) ενός δοντιού.

Που οφείλεται

Πολλές φορές, είναι δυνατό να διεισδύσουν μικρόβια από την εξωτερική επιφάνεια (σμάλτο) του δοντιού μας μέχρι το εσωτερικό του, όπου βρίσκεται το νεύρο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρατηρείται, αργά η γρήγορα και εφόσον δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έγκαιρα, ο σταδιακός εκφυλισμός ή ακόμα και η νέκρωση του νεύρου. Η συνηθέστερη αιτία μιας τέτοιας διεργασίας είναι μια τερηδόνα σε ένα δόντι που έχει αφεθεί για καιρό χωρίς να σφραγιστεί, επιτρέποντας έτσι την μόλυνση των ενδότερων τμημάτων του. Αλλά ακόμα και παλιά σφραγίσματα, είτε λόγω φυσιολογικής φθοράς του υλικού, είτε λόγω εσφαλμένης, εξαρχής κατασκευής τους, είναι δυνατό να επιτρέπουν τη διαρροή μικροβίων μέχρι το εσωτερικό του δοντιού, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο σε μόλυνση-φλεγμονή του νεύρου. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις ένας απλός τραυματισμός (πχ χτύπημα σε μπροστινό δόντι) μπορεί να επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα.

Συμπτώματα

Η συνέπεια μιας τέτοιας μόλυνσης μπορεί να διαφέρει από ήπια, χρόνια ενόχληση (συχνά δε χρειάζεται καν να πάρουμε παυσίπονο) μέχρι πόνο έντονο,οξύ και βασανιστικό που μπορεί να συνυπάρχει με οίδημα (πρήξιμο). Άλλες φορές ωστόσο, είναι πιθανό το νεύρο να νεκρωθεί χωρίς καν να μας προξενήσει το παραμικρό πρόβλημα, συχνά μάλιστα μια ακτινογραφία είναι εκείνη που θα αποκαλύψει την έκταση της βλάβης.

Πρόληψη-Αντιμετώπιση

Σίγουρα, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση! Εφόσον επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για έλεγχο των δοντιών μας και λήψη ακτινογραφιών όπου χρειάζεται, μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε τα τερηδονισμένα-μολυσμένα δόντια και να τα σφραγίσουμε, η να αντικαταστήσουμε παλιά φθαρμένα σφραγίσματα προτού καταλήξουμε να έχουμε μη αναστρέψιμη βλάβη του νεύρου.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και για εκείνα τα δόντια που τελικά θα οδηγηθούν σε απονεύρωση, η τεράστια πρόοδος της οδοντιατρικής επιστήμης εξασφαλίζει στις μέρες μας μια θεραπεία κατά κανόνα ανώδυνη και αποτελεσματική, με ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνάνε το 97%. Η χρήση των πιο εξελιγμένων υλικών και τεχνικών (μηχανοκίνητα εργαλεία, συστήματα θερμοπλαστικής γουταπέρκας, μικροσκόπιο, laser) εγγυάται την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε 1 με 2 ραντεβού (ανάλογα με τη βλάβη) στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Το νεύρο πλέον αφαιρείται εύκολα, γρήγορα και χωρίς τον πόνο που συχνά συνόδευε τη διαδικασία στο παρελθόν, και το εσωτερικό του δοντιού σφραγίζεται με τα πιο σύγχρονα υλικά που αποτρέπουν τυχόν μελλοντική προσβολή από μικρόβια.

Έτσι, το δόντι σώζεται, καθώς χωρίς την απονεύρωση η μόνη λύση θα ήταν η εξαγωγή. Το δόντι μας πλέον θεωρείται υγιές, και έτοιμο για την πλήρη αποκατάστασή του-ανάλογα με την περίσταση αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από απλό σφράγισμα μέχρι θήκη.

ενδοδοντία, ενδοδοντική θεραπεία, απονεύρωση, σύγχρονη οδοντιατρική, λιάπης, οδοντιατρείο, οδοντιατρική κλινική, οδοντίατρος γαλάτσι

Ενδοδντική Θεραπεία στην Συγχρονη Οδοντιατρική