Ένθετα – Επένθετα

Home / Ένθετα – Επένθετα
Ένθετα – Επένθετα

Ένθετα – Επένθετα

Τα Ένθετα και τα Επένθετα είναι δύο είδη οδοντιατρικών αποκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για παρόμοιο σκοπό με τα κοινά σφραγίσματα, δηλαδή για να αναπληρωθεί η οδοντική ουσία που έχει καταστραφεί λόγω τερηδόνας ή ενός κατάγματος του δοντιού. Πρόκειται για έμμεσες αποκαταστάσεις που κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Χρησιμοποιούνται κυρίως για περιπτώσεις που υπάρχει αρκετά μεγάλη φθορά του δοντιού η οποία δεν μπορεί να διορθωθεί με ένα κοινό σφράγισμα, αλλά όχι τόσο μεγάλη που να χρειάζεται οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί θήκη (στεφάνη).

Πότε χρησιμοποιούνται τα ένθετα και τα επένθετα

Τα ένθετα και τα επένθετα αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή για τη θεραπεία της τερηδόνας ή ενός κατάγματος του δοντιού. Είναι κατάλληλα κυρίως για σχετικά μεγάλες βλάβες της μασητικής επιφάνειας σε οπίσθια δόντια (γομφίους και προγομφίους). Τα ένθετα και επένθετα κατασκευάζονται απο ολοκεραμικό υλικό (πορσελάνη) ή συνθετική ρητίνη εκτός του στόματος στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και συγκολλούνται κατόπιν στο στόμα από τον οδοντίατρο. Η χρήση ενός ένθετου / επένθετου είναι η καλύτερη λύση όταν η έκταση της βλάβης δεν επιτρέπει την ασφαλή αποκατάσταση με ενα σφράγισμα συνθετικής ρητίνης ή αμαλγάματος, αλλά η φθορά δεν είναι τόσο εκτεταμένη ώστε να επιβάλλεται η πλήρης κάλυψη του δοντιού με μια θήκη.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση παλιών μεταλλικών σφραγισμάτων στα πίσω δόντια, προσφέροντας αυξημένη ανθεκτικότητα και καλύτερη εμφάνιση.Ο οδοντίατρος σας θα σας προτείνει την καταλληλότερη επιλογή ανάμεσα σε ένα απλό σφράγισμα, μια θήκη, ή ένα ένθετο / επένθετο με κριτήριο τον τύπο του δοντιού και την θέση και έκταση της βλάβης.

Ένθετα

Ένθετα ονομάζονται οι αποκαταστάσεις που αφορούν το χώρο στο κέντρο της μασητικής επιφάνειας, χωρίς δηλαδή να καλύπτουν καμμία απο τις κορυφές (φύματα) του δοντιού.

Επένθετα

Επένθετα ονομάζονται οι αποκαταστάσεις που εκτείνονται τουλάχιστον σε μία ή και σε περισσότερες κορυφές του δοντιού. Είναι συνήθως μεγαλύτερα απο τα ένθετα και μπορούν να αντικαταστήσουν ακόμη και ολόκληρη τη μασητική επιφάνεια του δοντιού.

Πλεονεκτήματα Ένθετων – Επένθετων

Πλεονεκτήματασε σχέση με σφραγίσματα
  • Τα ένθετα / επένθετα είναι πιο ασφαλή απο τα απλά σφραγίσματα γιατί αυξάνουν την αντοχή του δοντιού. Η χρήση μεγάλων σφραγίσματων ρητίνης ή αμαλγάματος έχει υψηλό κίνδυνο θραύσης του δοντιού.
  • Διαρκούν πολύ περισσότερο απο τα συμβατικά σφραγίσματα. Η διάρκεια ζωής τους είναι 10-15 έτη.
  • Δεν επηρεάζονται απο μεταβολές θερμοκρασίας. Οι πολύ ζεστές ή κρύες τροφές προκαλούν μικρομεταβολές του μεγέθους των μεταλλικών σφραγισμάτων καταπονώντας τον υγιή οδοντικό ιστό στον οποίο στηρίζονται.
  • Τα ολοκεραμικά ένθετα και επένθετα προσφέρουν άριστη αισθητικά αλλά και φυσική εμφάνιση, πολύ καλύτερη ακόμη και απο τα λευκά σφραγίσματα ρητίνης. Δεν αποχρωματίζονται με την πάροδο του χρόνου.
  • Απαιτούν τουλάχιστον δύο επισκέψεις στο οδοντιατρείο γιατί κατασκευάζονται απο οδοντοτεχνίτη στο εργαστήριο, ενώ τα σφραγίσματα παρασκευάζονται άμεσα στο στόμα σε μια επίσκεψη.
Πλεονεκτήματα  σε σχέση με θήκες (στεφάνες)
  • Τα ένθετα και επένθετα απαιτούν την απομάκρυνση πολύ μικρότερης ποσότητας υγιούς ιστού απο το δόντι κατά την τοποθέτηση τους σε σχέση με μια στεφάνη η οποία χρειάζεται περιμετρικό τρόχισμα του δοντιού. Η διατήρηση όσον το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας φυσικού δοντιού ενισχύει τη μακροβιότητα του.
  • Προσφέρουν το ίδιο άριστο χρωματικό αποτέλεσμα με τις στεφάνες, αλλά δένουν καλύτερα με το υπόλοιπο δόντι χωρίς το αισθητικό μεονέκτημα που έχουν οι στεφάνες στα όρια με τα ούλα.
  • Στοιχίζουν λιγότερο απο τις στεφάνες λόγω της μικρότερης ποσότητας πορσελάνης ή άλλου υλικού που απαιτείται.
ένθετα, επένθετα, σφραγίσματα, κεραμιικά υλικά ζιρκόνιο, προσθετολόγος αθήνα, προσθετολόγος γαλάτσι, σύγχρονη οδοντιατρική, λιάπης, οδοντιατρείο

Προσθετική αποκάτασταση με κεραμικά υλικά στην Σύγχρονη Οδοντιατρική-Λιάπης