Περιοδοντίτιδα

Home / Περιοδοντίτιδα
περιοδοντίτιδα, περιοδοντολόγος γαλάτσι, ουλίτιδα, αίμα στα ούλα, ουλα που ματώνουν, πολυοδοντιατρείο, οδοντιατρική κλινική αττική

Περιοδοντίτιδα: αιτίες συμπτώματα και μέθοδοι πρόληψης

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή μόλυνση των ούλων που καταστρέφει τον μαλακό ιστό και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια, ενώ μπορεί να προκαλέσει απώλεια των δοντιών ή, ακόμη χειρότερα, αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η περιοδοντίτιδα είναι κοινό πρόβλημα, αλλά σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προληφθεί. Πρόκειται στην ουσία για το αποτέλεσμα της κακής στοματικής υγιεινής, αν και αυτό δεν είναι απόλυτο. Το καθημερινό βούρτσισμα, ωστόσο η χρήση οδοντικού νήματος και η τακτικός επαγγελματικός οδοντιατρικός καθαρισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισή της

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πρησμένα ούλα
  • Έντονα κόκκινα ή μοβ ούλα
  • Ούλα που όταν τα αγγίζετε, τα αισθάνεστε τρυφερά
  • Ούλα που υποχωρούν
  • Νέα κενά ανάμεσα στα δόντια
  • Πύον ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα
  • Κακή αναπνοή
  • Κακή γεύση στο στόμα
  • Χαλαρά δόντια
  • Αλλαγή στον τρόπο, που πλησιάζουν τα δόντια σας μεταξύ τους όταν δαγκώνετε.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ή κατηγορίες περιοδοντίτιδας. Η χρόνια περιοδοντίτιδα είναι η πιο κοινή και επηρεάζει κυρίως τους ενήλικες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται και σε παιδιά. Αντίθετα, η επιθετική περιοδοντίτιδα αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή και επηρεάζει μόνο 1 έως 2% του πληθυσμού.

Αιτίες

Οι ειδικοί θεωρούν, ότι η περιοδοντίτιδα ξεκινά με την πλάκα, η οποία αποτελείται κυρίως από βακτήρια. Η πλάκα σχηματίζεται πάνω στα δόντια σας, όταν τα άμυλα και τα σάκχαρα στα τρόφιμα αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια που συνήθως βρίσκονται στο στόμα σας. Το βούρτσισμα των δοντιών σας αφαιρεί την πλάκα, αλλά νέες μορφές της εμφανίζονται γρήγορα, συνήθως μάλιστα μέσα σε 24 ώρες.

Η πλάκα, που μένει πάνω στα δόντια σας περισσότερο από δύο ή τρεις ημέρες μπορεί να σκληρύνει κάτω από τα ούλα σας. Τα υπολείμματα αυτά δημιουργούν τις βάσεις για την πλάκα δυσχεραίνοντας την αφαίρεσή της και δημιουργώντας στην ουσία ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα βακτήρια.

Τα υπολείμματα της πλάκας και της πέτρας παραμένουν στα δόντια σας προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Αρχικά, μπορεί απλά να ερεθίσουν τα ούλα, ξεκινώντας από το μέρος των ούλων σας γύρω από τη βάση των δοντιών σας. Αυτό ονομάζεται ουλίτιδα, η πιο ήπια μορφή της περιοδοντικής νόσου.

Αλλά η συνεχής φλεγμονή προκαλεί τελικά εστίες («τσέπες») που αναπτύσσονται μεταξύ των ούλων και των δοντιών, οι οποίες γεμίζουν με πλάκα, πέτρα και βακτήρια.

Με τον καιρό, αυτές οι «τσέπες» γίνονται βαθύτερες και συσσωρεύουν ακόμα περισσότερα βακτήρια, προχωρώντας μέχρι τον ιστό των ούλων. Αυτές οι βαθιές μολύνσεις προκαλούν απώλεια του ιστού και των οστών. Εάν μάλιστα καταστραφεί μεγάλο μέρος του ιστού, μπορεί να χάσετε ένα ή περισσότερα δόντια.