Παιδοδοντία

Home / Παιδοδοντία
Παιδοδοντία

Tί είναι η Παιδοδοντιατρική;

Η Παιδοδοντιατρική είναι ο κλάδος της Οδοντιατρικής που αφορά την παρακολούθηση της στοματικής υγείας και τη θεραπεία των νόσων του στόματος παιδιών, εφήβων και ασθενών με ειδικές ανάγκες. Η Παιδοδοντιατρική έχει δύο βασικούς στόχους:

  1. την εξοικείωση του παιδιού με τον οδοντιατρικό χώρο και
  2. την πρόληψη, την αποκατάσταση και τη διατήρηση της στοματικής υγείας του νεαρού ασθενούς, μέσω ενός εξατομικευμένου προληπτικού και θεραπευτικού προγράμματος

Τα παιδιά αποτελούν μία ειδική ομάδα ασθενών, με διαφορετικό τρόπο σκέψης, αντίληψης και έκφρασης από τους ενήλικες αλλά και με συνεχείς μεταβολές στη στοματική τους κοιλότητα.

Ο παιδοδοντίατρος λόγω της ιδιαίτερης εκπαίδευσής του, είναι σε θέση να διαχειρίζεται ορθότερα τη συμπεριφορά του παιδιού, καθώς και να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα ιδιαίτερα προβλήματα των νεογιλών και των νεαρών μονίμων δοντιών.

Πότε πρέπει το παιδί να επισκεφθεί για πρώτη φορά τον παιδοδοντίατρο;

Οι Παιδοδοντίατροι είναι εκπαιδευμένοι οδοντίατροι ειδικοί στο να φροντίζουν τη στοματική υγεία των παιδιών.

Ο Παιδοδοντίατρος είναι υπεύθυνος για τη στοματική υγεία του μωρού, όπως ο Παιδίατρος είναι υπεύθυνος για τη γενική του υγεία. Η πρώτη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο θα πρέπει να γίνει όταν εμφανιστεί το πρώτο δόντι του παιδιού και όχι μετά τον πρώτο χρόνο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης ο Παιδοδοντίατρος θα σας προτείνει το προληπτικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσετε, θα εξετάσει την οδοντική και γενικότερη στοματοπροσωπική ανάπτυξη του παιδιού σας, θα σας δώσει διατροφικές συμβουλές και θα σας ενημερώσει για το πώς να αποφύγετε πιθανά προβλήματα.

Η δεύτερη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 2,5-3 ετών, όταν δηλαδή όλα τα νεογιλά δόντια έχουν εμφανιστεί στο στόμα. Σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι η αξιολόγηση της σωστής ανάπτυξης και ανατολής των δοντιών, της ύπαρξης τερηδόνας και η αναπροσαρμογή του προληπτικού προγράμματος.

Η τρίτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 3,5-4 ετών. Τότε θα γίνει εξέταση της ανάπτυξης των δοντιών και των γνάθων, καθώς και της πιθανής ύπαρξης τερηδόνας. Το προληπτικό πρόγραμμα θα πρέπει να προσαρμοστεί εκ νέου σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού. Σε αυτήν την επίσκεψη θα γίνει και η πρώτη τοπική εφαρμογή φθορίου στα δόντια.

Από την ηλικία αυτή και μετά ο Παιδοδοντίατρος θα πρέπει να εξετάζει το παιδί από 1 έως 4 φορές το χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες του.