Οδοντικά Εμφυτεύματα

Home / Οδοντικά Εμφυτεύματα
Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τι είναι το εμφύτευμα

Με τον όρο εμφυτεύματα στην οδοντιατρική επιστήμη εννοούμε άξονες τιτανίου που τοποθετούνται στο οστό της άνω ή κάτω γνάθου “αντικαθιστώντας” τη ρίζα δοντιών τα οποία για διάφορες αιτίες δεν υπάρχουν πλέον στη στοματική κοιλότητα.

Η εφαρμογή τους γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία (σε ειδικές περιπτώσεις σε νοσοκομείο με γενική αναισθησία), αφού μελετηθεί το περιστατικό κλινικά και ακτινογραφικά. Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη και η μετεγχειρητική πορεία επίσης. Οποιαδήποτε ενόχληση αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Χρειάζεται να παρέλθει μια περίοδος 3-6 μηνών για ολοκληρωθεί η διαδικασία της “οστεοενσωμάτωσης” ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει το στάδιο της προσθετικής αποκατάστασης που είναι η τοποθέτηση της στεφάνης που μιμείται τη μύλη του δοντιού. Στο ενδιάμεσο διάστημα αναμονής τοποθετούνται προσωρινές προσθετικές αποκαταστάσεις.

Τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε ενήλικες και σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Συνήθεις αντενδείξεις είναι η μεγάλη απώλεια οστού, η κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, η λήψη ορισμένων φαρμάκων αλλά αυτοί είναι παράγοντες που συνεκτιμώνται από το θεράποντα γιατρό.

Πλεονεκτήματα Εμφυτευμάτων

Τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων σε σχέση με τις κλασσικές μεθόδους προσθετικής:

  • δεν τροχίζουμε τα παρακείμενα της νωδής περιοχής δόντια
  • συνεισφέρουν στη σταθερότητα οδοντοστοιχιών
  • αποφυγή τοποθέτησης κινητών οδοντοστοιχιών σε περιπτώσεις εκτεταμένης νωδότητας ή έλλειψης οπισθίων δοντιών
εμφυτευματα, εμφυτευματολόγος, σπύρου, σύγχρονη οδοντιατρική

Τι είναι το οδοντονικό Εμφύτευμα

εμφυτευματα, εμφυτευματολόγος, σπύρου, σύγχρονη οδοντιατρική

Αποκταστάσεις με λίγα εμφυτεύματα . Άμεση φόρτιση εμφυτευμάτων

All on Four

Με την πρόοδο της εμφυτευματολογίας, σήμερα μας παρέχεται η δυνατότητα, με τη χρήση των σύγχρονων εμφυτευμάτων, να δώσουμε στον ασθενή ακίνητη προσθετική λύση, λίγες μόνο ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, μειώνοντας έτσι το συνολικό χρόνο της θεραπείας. Αυτή τη τεχνική λέγεται άμεση φόρτιση (immediate loading). Μπορεί να εφαρμοστεί για την αποκατάσταση ενός μονήρους δοντιού, μιας ομάδας δοντιών ή και της ολικής νωδότητας της άνω ή κάτω γνάθου. Σ’ αυτήν την τελευταία περίπτωση, μπορεί να γίνει άμεση ολική ακίνητη οδοντική αποκατάσταση γνάθου σε 4 εμφυτεύματα (τεχνική all-on-four). Η τεχνική όμως της άμεσης φόρτισης προϋποθέτει την ύπαρξη ικανού οστικού υπόβαθρου, ποσοτικά και ποιοτικά, για να μπορέσει να γίνει η χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με πολύ καλή αρχική σταθερότητα μέσα στο οστό της γνάθου.

Τεχνική χωρίς κρημνό

Σε ειδικές περιπτώσεις, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μπορεί να γίνει χωρίς τη δημιουργία τομών στο βλεννογόνο της φατνιακής ακρολοφίας, μειώνοντας έτσι το μετεγχειρητικό οίδημα και πόνο. Αυτή η ελάχιστα παρεμβατική τεχνική λέγεται και τεχνική χωρίς κρημνό (flapless), πραγματοποιείται δε μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλος όγκος οστού και κερατινοποιημένου βλεννογόνου της νωδής περιοχής.

εμφυτευματα, εμφυτευματολόγος, σπύρου, σύγχρονη οδοντιατρική

Τεχνική χωρίς κρημνό. Εμφυτεύματα χωρίς πόνο