Λεύκανση δοντιών

Λεύκανση δοντιών

1.Ενημέρωση ασθενή

Α. Δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία, εφόσον γίνεται από οδοντίατρο
Β. Δεν είναι επικίνδυνη για τα δόντια καθώς η αφαλάτωση της αδαμαντίνης είναι πολύ μικρότερη ακόμα κι από την αφαλάτωση που γίνεται σε μια συνήθη διαδικασία καθαρισμού δοντιών.
Γ. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα ούλα και τους μαλακούς ιστούς.
Δ. Υπάρχει μικρή πιθανότητα πόνου, η οποία περιορίζεται σε κάποια ευαισθησία, κυρίως στο κρύο.
Ε. Η διάρκεια θεραπείας εξαρτάται από το είδος της λεύκανσης, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν ολοκληρώνεται σε 1-2 συνεδρίες, αλλά σε λίγες εβδομάδες.
Στ. Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από τον κάθε ασθενή. Παρόλα αυτά 10% των ασθενών επαναλαμβάνουν τη διαδικασία μια φορά το χρόνο.
Ζ. Το πόσο λευκά μπορεί να γίνουν τα δόντια εξαρτάται από τη χρωματική ομάδα στην οποία ανήκουν, και μπορούν να φτάσουν την πιο ανοικτή απόχρωση της ομάδας αυτής, αποδίδοντας πάντα ένα φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα.
Η. Σύμφωνα με την Οδηγία 2011/84/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η λεύκανση απευθύνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.
Θ. Το κάπνισμα, ο καφές, το κόκκινο κρασί καθώς και η κατανάλωση χρωμογόνων τροφών πρέπει να αποφεύγεται 30-60 λεπτά μετά την εφαρμογή των λευκαντικών παραγόντων.

2. Είδη λεύκανσης

Α. Λεύκανση στο σπίτι
Είναι ίσως η ασφαλέστερη και οικονομικότερη μέθοδος. Το πρώτο βήμα είναι η λήψη σωστού αποτυπώματος για τη δημιουργία ειδικού νάρθηκα. Ο ασθενής τοποθετεί το διάλυμα στο νάρθηκα και οι χημικές ουσίες δρουν επί μακρόν και εισέρχονται στο εσωτερικό του δοντιού για να λευκάνουν την οδοντίνη.
Β. Λεύκανση στο οδοντιατρείο
Η λεύκανση στο οδοντιατρείο προτιμάται από ασθενείς που επιθυμούν γρήγορα αποτελέσματα, παρά την πιθανότητα να έχουν έστω και παροδική έντονη ευαισθησία στα δόντια, λόγω των ισχυρών λευκαντικών ουσιών που χρησιμοποιούνται. Παρόλα αυτά αν δε συνδυαστεί με λεύκανση στο σπίτι, τα αποτελέσματα δεν έχουν την απαιτούμενη διάρκεια .
Γ. Συνδυασμός τεχνικών.
Αν ένας ασθενής πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στις δύο τεχνικές, σίγουρα οι οδοντίατροι σε παγκόσμιο επίπεδο συνιστούν την κατ’ οίκον λεύκανση καθώς είναι αποτελεσματική με μικρό κόστος και πιθανές παρενέργειες, ωστόσο η διαδικασία διαρκεί περισσότερο.
Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός των δύο τεχνικών είναι προτιμότερος, καθώς επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα, αυξάνει όμως το κόστος της θεραπείας λόγω του επιπρόσθετου κόστους των συνεδριών λεύκανσης στο οδοντιατρείο.
Στον συνδυασμό των δύο τεχνικών, είναι προτιμότερο ο ασθενής να ξεκινήσει με την λεύκανση στο σπίτι, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ευαισθησίας σε αυτή, καθώς οι ασθενείς με ευαισθησία είναι πιθανότερο να την εκδηλώσουν αν κάνουν λεύκανση στο οδοντιατρείο στην πρώτη συνεδρία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.