Πρώτη φορά στον Οδοντίατρο!

Πρώτη φορά στον Οδοντίατρο!

Οι περισσότεροι γονείς σκέφτονται με τρόμο την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο. Με τη σωστή προετοιμασία όμως, το παιδί όχι μόνο θα αποφύγει το τραύμα αλλά θα αποκτήσει πολύ καλή σχέση με τον οδοντίατρο για την υπόλοιπη ζωή του, έτσι ώστε να έχει άψογη στοματική υγεία.

Το πιο σημαντικό είναι η επιλογή του κατάλληλου παιδοδοντίατρου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του παιδιού διαπλάθονται ακόμη και προκύπτουν διαφορετικές ανάγκες στα διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ο τρόπος επικοινωνίας είναι ιδιαίτερος και σε κάθε περίπτωση διαφορετικός.

Επιπλέον, σε ένα παιδοδοντιατρείο, τα παιδιά μπαίνουν σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο γι’ αυτά, έτσι αισθάνονται οικεία και πιο ασφαλή.
Βασικός παράγοντας για την καλή στοματική υγεία αποτελεί πάντα και η πρόληψη. Η τερηδόνα πλέον έχει καταγραφεί ως σημαντική και καλπάζουσα παιδική νόσος. Σύμφωνα με την Αμερικάνική Ακαδημία Παιδοδοντίας, ο πρώτος οδοντικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται με την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών, συνήθως με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Με τον τρόπο αυτό οι γονείς λαμβάνουν τις πρώτες σημαντικές οδηγίες τόσο για τη στοματική υγιεινή του παιδιού, όσο και για τις επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες.

Επίσης γίνεται ένας μικρός καθαρισμός και τοποθετείται φθόριο, που θωρακίζει τα δόντια του παιδιού έναντι στην τερηδόνα.
Σε αυτή την πρώτη επίσκεψη είναι σημαντικό να προετοιμάζουν οι γονείς το παιδί κατάλληλα. Θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να είμαστε θετικοί και να μιλήσουμε στα παιδιά ήρεμα και με θετικοί διάθεση. Επίσης θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον οδοντίατρο από τις υπόλοιπες ιατρικές επισκέψεις που έχουν προηγηθεί. Τα μικρά παιδιά σκέφτονται φοβισμένα τα εμβόλια του παιδιάτρου και είναι εντελώς αρνητικά απέναντι σε έναν καινούριο ιατρό.

Η υγεία των νεογιλών δοντιών αποτελεί βασική προϋπόθεση και για την μετέπειτα υγεία των δοντιών. Στο παρελθόν, είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν πρέπει να θεραπεύονται αφού αλλάζουν. Σήμερα οι έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν τερηδόνα που δεν έχει θεραπευτεί στα νεογιλά δόντια, είναι βέβαιο ότι θα εμφανίσουν και στα μόνιμα. Γι΄αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτούμε με το παιδί μας τον οδοντίατρο όσο πιο νωρίς γίνεται. Είναι πολύ πιο επώδυνο και δύσκολο να θεραπεύσεις ένα δόντι που πάσχει από το να κάνεις έναν προληπτικό οδοντικό έλεγχο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.