Περιοδοντολογία και Γενική Υγεία

Περιοδοντολογία και Γενική Υγεία

Σύμφωνα με Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας και της Αμερικάνικης Ακαδημίας Περιοδοντολογίας, η πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της Περιοδοντικής νόσου είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση των καταστρεπτικών επιδράσεων της στην στοματική και γενική υγεία του ατόμου ή/και του κοινωνικού συνόλου.
Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσος, η έναρξη της οποίας οφείλεται σε βακτήρια και χαρακτηρίζεται από έντονη φλεγμονή, που οδηγεί σε:
• καταστροφή των περιοδοντικών ιστών
• απώλεια δοντιών
• και τελικά σε πλημμελή μασητική λειτουργία.
Επιπλέον, η περιοδοντίτιδα έχει τεκμηριωθεί ότι συσχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στη γενική υγεία. Συγκεκριμένα:

1. Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ έπεται μιας συστηματικής φλεγμονής, η οποία οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος και αντοχή στην ινσουλίνη. Επίσης, η προχωρημένη περιοδοντίτιδα επηρεάζει αρνητικά τον γλυκαιμικό έλεγχο σε διαβητικούς ασθενείς και τις τιμές του σακχάρου του αίματος σε μη-διαβητικούς ασθενείς. Όλο και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε ασθενείς με προχωρημένη περιοδοντίτιδα
Ο ασθενής με διαβήτη θα πρέπει:
• να ενημερώνεται για τον κίνδυνο να αποκτήσει περιοδοντική νόσο, και εφόσον υπάρχει περιοδοντική νόσος ότι καθίσταται δυσχερέστερος ο γλυκαιμικός έλεγχος.
• να υποβληθεί σε διεξοδικό έλεγχο της στοματικής του υγείας, ο οποίος θα επαναλαμβάνεται προληπτικά ετησίως
• εφόσον εμφανίζονται συμπτώματα περιοδοντίτιδας, να αξιολογούνται άμεσα.

2. Καρδιαγγειακή Νόσος

Η περιοδοντίτιδα οδηγεί σε είσοδο βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία ενεργοποιούν την φλεγμονώδη αντίδραση του ξενιστή, με συνέπεια την δημιουργία κι επιδείνωση των αθηρωματικών πλακών. Επίσης, επιδημιολογικά τεκμηριώνεται ότι η περιοδοντίτιδα αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων.
• Οι οδοντίατροι θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους ότι η περιοδοντίτιδα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.
• Οι περιοδοντικοί ασθενείς με συνοδούς παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία, υπέρταση, κάπνισμα κ.α., θα πρέπει να παραπέμπονται για ιατρικές εξετάσεις και σε συνεργασία με κατάλληλους ειδικούς να δέχονται συμβουλές για αλλαγές του τρόπου ζωής, πχ προγράμματα διακοπής καπνίσματος, δίαιτα, άσκηση κλπ.

3. Επιπλοκές της Εγκυμοσύνης

Σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν την θεωρία της εισόδου των μικροοργανισμών του στόματος στην κυκλοφορία του αίματος και της μεταφοράς τους απευθείας στο περιβάλλον του εμβρύου. Κλινικές μελέτες έχουν συσχετίσει χαμηλό βάρος νεογνού, πρόωρες γεννήσεις και προεκλαμψία με την παρουσία περιοδοντίτιδας της μητέρας, αφού προηγουμένως αποκλείστηκαν άλλες παράμετροι κινδύνου.
• Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η περιοδοντική κατάσταση των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και (εάν είναι εφικτό) προ αυτής.

4. Άλλες νόσοι

Όλο και περισσότερες έρευνες συσχετίζουν τις περιοδοντικές νόσους με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τη χρόνια νεφροπάθεια, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη νοητική βλάβη, την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και ορισμένες μορφές καρκίνου. Η μόνη απόδειξη έως σήμερα που αιτιολογεί τέτοια σχέση αφορά μικροοργανισμούς που αποικίζουν το στοματικό/περιοδοντικό βιουμένιο και δημιουργούν ενδονοσοκομειακή πνευμονία σε διασωληνωμένους ασθενείς.
• Συνίσταται άρτια εκπαιδευμένο και υπεύθυνο προσωπικό να παρέχει βασική στοματική υγιεινή σε ασθενείς που δε μπορούν να εφαρμόσουν ατομική φροντίδα.
Η έρευνα στο μέλλον θα πρέπει να εστιάσει στους συγκεκριμένους τομείς, ώστε να παράσχει αδιάσειστη επιστημονική πληροφόρηση σε ποικίλα πεδία.

Πηγή: Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία

Leave a Reply

Your email address will not be published.