Οδοντική υπερευαισθησία!

Οδοντική υπερευαισθησία!

Η θεραπεία της οδοντικής υπερευαισθησίας έρχεται να βελτιώσει την καθημερινότητά μας και να θεραπεύσει πολύπλοκα οδοντιατρικά ζητήματα.

Η επίδραση της υπερευαισθησίας των δοντιών στην ποιότητα της ζωής μας δεν έχει μελετηθεί
διεξοδικά, αν και μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις καθημερινές μας συνήθειες. Σε πρόσφατη μελέτη έχει
αναφερθεί πως 28,2% των συμμετεχόντων δεν μπορούσαν να πιουν κρύο νερό χωρίς ενόχληση, ενώ 26,5% δεν μπορούσαν να απολαύσουν ένα παγωτό. Ως οδοντινική υπερευαισθησία ορίζουμε τον πόνο που προέρχεται από την εκτεθειμένη οδοντίνη ως απάντηση σε χημικά, θερμικά, απτικά ή ωσμωτικά ερεθίσματα και δεν μπορεί να αποδοθεί σε καμία άλλη οδοντική κατάσταση ή ασθένεια. Ο πόνος μπορεί να είναι διάφορου χαρακτήρα, ενώ η έντασή του μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ενόχληση έως πολύ έντονος πόνος. Η αντίληψη του πόνου διαφέρει για κάθε δόντι και για κάθε ασθενή αφού σχετίζεται με τη διαφορετική ενόχληση στον πόνο και επηρεάζεται από συναισθηματικούς και ψυχικούς παράγοντες. Συνήθως ο πόνος περιγράφεται ως ξαφνικός, οξύς και
μικρής διάρκειας. Αν και ο μηχανισμός που προκαλεί την οδοντινική υπερευαισθησία δεν είναι επαρκώς διευκρινισμένος, η επικρατέστερη θεωρία είναι η υδροδυναμική. Σύμφωνα με αυτή, το υγρό που περιέχεται στα εκτεθειμένα οδοντικά σωληνάρια μετακινείται κατά την επίδραση του ερεθιστικού παράγοντα κι αυτό ενεργοποιεί τις ιδιοδεκτικές νευρικές απολήξεις των πιεσοϋποδοχέων του πολφού προκαλώντας το αίσθημα του πόνου. Με βάση αυτή τη θεωρία, η οδοντινική υπερευαισθησία μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με τη διακοπή του νευρικού ερεθίσματος, είτε με απόφραξη των εκτεθειμένων οδοντινικών σωληναρίων. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, περισσότερο μεταξύ των 20 και 50 ετών, με ηλικία αιχμής τα 30-39 έτη. Στο 90% των περιπτώσεων εντοπίζεται στις παρειακές επιφάνειες.
Η οδοντινική υπερευαισθησία εμφανίζεται ιδιαίτερα
αυξημένη σε περιοδοντικούς ασθενείς προσβάλλοντας το 60% έως 98% αυτών. Η περιοδοντίτιδα και η περιοδοντική
θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε οδοντινική υπερευαισθησία, λόγω της καθόδου των ούλων.

Συνήθως παρουσιάζεται έντονα σε:

 1. Υπερενθουσιώδεις χρήστες οδοντόβουρτσας
 2. Ασθενείς που έχουν περιοδοντίτιδα, υποβάλλονται σε θεραπεία ή μετά τη θεραπεία
 3. Βουλιμικούς
 4. Ασθενείς με ξηροστομία
 5. Ασθενείς που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα όξινων
 6. Ηλικιωμένους, με υφίζηση ούλων
 7. Χρήστες μασώμενου καπνού

Η φύση του πόνου που προέρχεται από οδοντινική υπερευαισθησία είναι υποκειμενική και μπορεί να επηρεάζεται από συναισθηματικούς ή σωματικούς παράγοντες.

Επίσης, εμφανίζεται μετά από διάφορες οδοντιατρικές εργασίες όπως:

 •  Καθαρισμός δοντιών
 • Θεραπεία περιοδοντίτιδας ή χειρουργικές εξαγωγές
 • Προετοιμασία για προσθετικές αποκαταστάσεις (τροχισμός δοντιών)
 • Λεύκανση

Η θεραπεία απαιτεί διαφορική διάγνωση από κάθε άλλη κατάσταση που προκαλεί οδοντινικό πόνο και ανάλογη αντιμετώπιση. Η θεραπεία μπορεί να δοθεί στο ιατρείο ή στο σπίτι. Για την απόφραξη των οδοντινοσωληναρίων χρησιμοποιούνται στο ιατρείο διάφορα σκευάσματα με μεγάλη αποτελεσματικότητα και στο σπίτι οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα απευαισθητοποίησης. Όλοι εμείς που λειτουργούμε στη Σύγχρονη Οδοντιατρική, δίνοντας μεγάλη σημασία στον ανθρώπινο πόνο, αξιολογούμε και θεραπεύουμε πέρα από τα πολύπλοκα οδοντιατρικά ζητήματα, και τα πιο απλά αλλά πρακτικά προβλήματα που τις περισσότερες φορές βασανίζουν την καθημερινότητά μας. Αυτό για μας αποτελεί τη βάση προσφοράς στον άνθρωπο, 30 χρόνια τώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.