ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΑΣ

 

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες αναπληρώνουν τα φυσικά δόντια που έχουν χαθεί και βοηθούν να επανακτηθεί η λειτουργικότητα του στόματος και η αισθητική του προσώπου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό  να γνωρίζουμε ότι χρειάζονται καθημερινή, σχολαστική υγιεινή όπως και τα φυσικά δόντια ώστε να διατηρηθεί η καλή αισθητική εμφάνιση της και η αποφυγή εναπόθεσης χρωστικών και μικροβιακής πλάκας, η οποία οδηγεί τελικά στο σχηματισμό πέτρας στην οδοντοστοιχία.

Ο πλημμελής καθαρισμός των τεχνητών δοντιών μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση στοματίτιδας. Η στοματίτιδα εμφανίζεται ως φλεγμονώδη κατάσταση, συνήθως στην υπερώα (ουρανίσκο) και τα ούλα, αλλά μπορεί να επεκταθεί στις αμυγδαλές, το φάρυγγα ή και τον οισοφάγο. Καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση της στοματίτιδας παίζει ο μύκητας Candida alpicans. Ο μύκητας αυτός αν και βρίσκεται φυσιολογικά στο στόμα, κάτω από συνθήκες όπως π.χ. πλημμελής υγιεινή του στόματος και των τεχνητών οδοντοστοιχιών, μπορεί να πολλαπλασιαστεί υπέρμετρα και να οδηγήσει στην εμφάνιση στοματίτιδας.

Συνεπώς, για να αποτελέσει η χρήση τεχνητών οδοντοστοιχιών θετική εμπειρία θα πρέπει η σχολαστική υγιεινή της να γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σας.

Τι πρέπει να κάνετε για τον σωστό καθαρισμό των τεχνητών οδοντοστοιχιών:

• Αφαιρέστε και ξεπλύνετε τις οδοντοστοιχίες σας πριν το φαγητό.
• Πλένετε καθημερινά τις οδοντοστοιχίες σας έξω από το στόμα με βούρτσα ειδική για οδοντοστοιχίες ή με μια οδοντόβουρτσα και με υγρό αντιβακτηριδιακό σαπούνι.
• Χρησιμοποιήστε προαιρετικά τις ειδικές αναβράζουσες ταμπλέτες για οδοντοστοιχίες.
• Αποθηκεύστε τις οδοντοστοιχίες σας όσες ώρες δεν τις φοράτε σε νερό ή σε ειδικό διάλυμα καθαρισμού οδοντοστοιχιών.
• Βουρτσίζετε καθημερινά τη γλώσσα σας και το βλεννογόνο με μια μαλακή οδοντόβουρτσα.
• Ξεπλένετε πάντα τις οδοντοστοιχίες σας με καθαρό νερό πριν τις φορέσετε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.